PERHEEN TUKI KANNATTAA AINA

Suomessa avioparit osaavat erota, otsikoi Helsingin Sanomat 9.3.
Irvinen yliopiston tutkimuksessa vertailtiin avioerojen määriä 84 eri maassa vuosina 1970–2008. Suomi sijoittui sijalle 17 ollen kärjen tuntumassa muiden Pohjoismaiden kanssa. Parisuhde perustuu sisäiseen valintaan aikaisemman ulkoisen pakon (taloudelliset tai uskonnolliset syyt) sijaan, kertoo Anne Anttonen Kirkon perheneuvonnasta.

Miten tätä sisäistä valintaa pysyä avioliitossa voisi sitten vahvistaa?

Naimisiin mennään tarkoituksena elää yhdessä rakkaan kanssa eikä sillä mielellä, että erotaan myöhemmin. Jos liittoon syntyy lapsia, ero on sitä kipeämpi ja monimutkaisempi ja asettaa haasteita muun muassa taloudelliseen selviämiseen.

On monia tahoja, joista hakea apua parisuhteen kriiseissä, olivatpa ne sitten pieniä tai suuria. Jo ennen avioliiton solmimista voi osallistua parisuhdekurssille ja hankkia ihmissuhdetaitoja. Tunteiden ilmaisua ja vuorovaikutusta voi oppia. Jo ymmärrys siitä, että pitkään ihmissuhteeseen kuuluu erilaisia vaiheita, auttaa. Alkuvaiheen symbioosin ja ”sokean rakkauden” kuuluu muuttua rinnakkain kulkemiseksi samaan suuntaan. Myös ihmisen omaan sisäiseen kasvuun kuuluu haastavia aikoja, joita ei voi kaataa aviosuhteen päälle.

Avioliittoa voi verrata puutarhanhoitoon.

Vaatii aikaa ja vaivaa opetella elämään yhdessä, raivata hankalat asiat ja yleensäkin sietää sitä, että on keskeneräinen. Hedelmät näkyvät vasta ajan kuluessa. Siksi ei kannata luovuttaa huonoina päivinä vaan yhdessä miettiä, kuinka päästään yhdessä tästä eteenpäin.

Perheissä tuotetaan kaikista tärkeimmät hyvinvointipalvelut. Siksi niitä kannattaa tukea kaikin keinoin. Tähän liittyvät niin kristillisdemokraattien esittämä taaperobonus, lapsilisien korottaminen, opiskelijaperheiden vuositulorajojen tarkastelu ja omaishoidon tuen päivittäminen kuin toisaalta yhdistysten ja järjestöjen tarjoama matalan kynnyksen apu, tietotaito ja osallisuuden kokemus.

Minna Sahlberg
Sosionomi-diakoni
KD-Eduskuntavaaliehdokas nro:lla 127
Kuopio, Karttula

Juttu julkaistu Savon Sanomissa 15.3.2019

Rauno Taskinen

Sydämen asiat: Turvallisuus ja ilmastonmuutos
Kannan huolta nuorten syrjäytymisestä, työeläkkeistä ja vanhusten hoivasta.
Haluan vaikuttaa, että Savo-Karjalan alue maaseutuineen pysyy elinvoimaisena.

Latest posts by Rauno Taskinen (see all)

Piditkö tästä? Levitä sanaa

Facebook
Tilaa uutiskirje
RSS